뒤로 원문보기 | 미리보기 [ 원문보기시 소비되는 포인트 : 50 포인트 ]
기사명 학교급식 운영형태별 위생·안전 및 HACCP 시스템 / Hygiene·Safety and HACCP System by Management Type of School Food Service
저자명 황승숙(Jin-Sung Lee) ; 전미영(Soo Cho) ; 김지미(Jang-Yeul Sohn) ; 최선하(Sun-Ha Choi) ; 이정애(Jung-Ae Lee) ; 유인영(In-Young Yoo) ; 정문희(Moon-Hee Jung)
발행사 한국생활환경학회
수록사항 한국생활환경학회지 , v.15 n.3(2008-09)
페이지 시작페이지(362) 총페이지(11)
ISSN 1226-1289
주제분류 환경및설비
주제어 //School food service ; Hygiene ; Safety ; HACCP system
요약2 This study is intended to identify a difference of hygiene · safety status by management type of school food service, to examine a relationship between HACCP(Hazard Analysis and Critical and Control Point) system application and hygiene · safety variable, and to analyze the variable which impacts the application of HACCP(Hazard Analysis and Critical Control Point). 146 schools in 5 regions were selected and the survey was conducted from February 21 to June 30, 2005. The results of the study are described as follows. There was not statistically significant difference in the hygiene and safety state between two types. But, by 7 sub-areas, the schools of contract type showed statistically better condition than independent type in the structure of cafeteria and the work process. HACCP(Hazard Analysis and Critical Control Point) system operation had the correlation with the structure of cafeteria, facilities & equipment, hygiene, safety, work process, personal hygiene and education of school food service employees, number of school nutritionist, and the number of students. As the major variables which affected the operation of HACCP(Hazard Analysis and Critical Control Point) system, there were hygiene, number of students, work process, personal hygiene and education of school food service employees. An explanatory power of these four variables was 41.9%. As the result of the analysis, the school food service program is expected to be continuously developed and accelerated regardless of the size of school foodservice field in the present society that the school foodservice system has been converted into the independent type through the constant business of facility and equipment’ implementation suitable for the school foodservice HACCP(Hazard Analysis and Critical Control Point) system by the government and local authority.
소장처 한국생활환경학회
스크랩하기
추천문헌 이 논문을 열람하신 아우릭 회원님들이 많이 열람하신 논문을 추천해 드립니다.
[특집] 국내 친환경 건축물 사례 분석
정지나 ; 김용석 ; 이승민 - 그린빌딩(한국그린빌딩협의회지) : v.9 n.1 (200803)
HACCP를 적용한 셀프서비스 식당의 위생적 공간구성에 관한 연구
이종란 - 한국실내디자인학회 논문집 : v.20 n.5(통권 88호) (201110)
대학 학생 식당의 위생적 공간 계획에 관한 연구
이종란 - 한국실내디자인학회 논문집 : v.20 n.3(통권 86호) (201106)
HACCP의 환경 최적화를 위한 클린룸 응용기술 적용에 관한 연구
원영재 ; 서기원 - 대한설비공학회 하계학술발표회 논문집 : (200906)
서울우유 거창공장의 HACCP 적용 설계 사례
김광호 ; 김원호 - 대한설비공학회 하계학술발표회 논문집 : (200806)
HACCP을 적용한 학교급식조리실의 건축계획방향에 관한 연구
정숙영 ; 이상룡 ; 오덕성 - 대한건축학회논문집 계획계 : v.18 n.1 (200201)
저탄소 시대의 친환경건축물 기술/사례
조욱희 - (사)한국그린빌딩협의회 창립 10주년 기념대회 : (201004)
국내 패시브건축물 설계 및 시공사례
이명주 - 한국그린빌딩협의회 추계학술강연회 논문집 : (200911)
학교급식시설의 환경개선 방향에 대한 연구
김경호(Kim Kyung-Ho) ; 조민관(Cho Min-Kwan) - 대한건축학회논문집 계획계 : v.25 n.01 (200901)
[특집] 친환경 건축물의 개념 및 계획 방법
윤종호 - 건축환경설비(한국건축친환경설비학회지) : v.1 n.2 (200710)