논문명 |
전통온돌의 시대적 변천과 형성과정에 관한 연구 / A Study on the Historical changes and Evolution of Traditional ONDOL |
저자명 |
서명석 ; 김광우 ; 석호태 ; 장경호 |
발행사 |
대한건축학회 |
수록사항 |
대한건축학회 논문집, v.11 n.1 (1995-01) |
페이지 |
시작페이지(93) 총페이지(14) |
ISSN |
12251674 |
주제분류 |
역사 |
요약1 |
본 연구는 지금까지 밝혀진 각 시대별 유적 및 유구, 문헌자료들을 수집하여 이를 정리한 후 당시의 기록과 유적과 유물간의 상호비교, 분석을 통하여, 우리 고유의 난방방식인 전통온돌의 변천과 형성과정을 그 발달 시기별 형태 및 특징에 따라 명확하게 하여 주거 내에 흔히 불이 사용되게 된 신석기 시대부터 전통온돌의 형태가 굳어지고 다양한 구조유형과 지방별 특색이 나타나는 1950년대 이전까지 전통온돌의 변천사를 확립하는 것을 목적으로 한다. 이를 위해 기존의 논문 및 저서 등의 자료를 통해 지금까지 밝혀진 각 시대별 문헌자료, 유적 및 유구 자료들을 모아 이를 크게 역사적 시대에 따라 비교, 분석한 후, 최종적으로 전통온돌의 변천과 형성과정을 온돌자체의 변천시기에 따라 구분하였다. |
요약2 |
ONDOL is traditional heating system in Korea and has been developed in three stages. At the first stage, the traditional ONDOL consists of furnace, heated air passages, chimney (until 1950's) and at the second stage,the fuel was changed from fire wood to anthracite coal (until the second half of 1970's), and at the current stage, the hot water floor heating system with embedded tubes is used.Though ONDOL is the most common and the oldest residential heating system, the historical changes and the developing process of traditional ONDOL were not clearly established. So, this study aims to clarify the historical changes and evolution of traditional ONDOL(until 1950's) through the analysis of the historic relics, records and remains. As a results of this study, the forms and the characteristics of each development stages can be clearly defined as follows.1 One hearth age : only one hearth with surrounding thermal mass2 Two hearth age : one hearth for heating with surrounding thermal mass3 Downward ONDOL & short flue age : the hearth on thermal massfor heating and the short flue with chimney for cooking4 L-type ONDOL : ONDOL with an indoor furnace, heated air passages and a chimney5 Entirely floored-ONDOL : furnace was moved to outdoors and rooms were entirely floored with ONDOL |
소장처 |
대한건축학회 |