논문명 |
배합표에 의한 현장콘크리트의 압축강도 추정 / The Estimation of Compressive Strength of Ready-Mixed Concrete On the Basis of Mix Design |
저자명 |
조홍범(Cho Hongbum) ; 윤상천(Yoon Sangchun) ; 지남용(Jee NamYong) |
발행사 |
대한건축학회 |
수록사항 |
대한건축학회논문집 구조계, v.19 n.4 (2003-04) |
페이지 |
시작페이지(105) 총페이지(8) |
ISSN |
12269107 |
주제분류 |
구조 |
주제어 |
배합표 ; 압축강도 ; 상관관계분석 ; 다중회귀분석 ; 압축강도 추정//Mix design ; Compressive strength ; Correlation ; Multiple linear regression analysis ; Prediction of compressive strength |
요약1 |
현재 콘크리트의 품질관리에 있어 압축강도의 조기판정을 위한 다양한 방법들이 소개되고 있으나, 이러한 방법은 수 시간 및 수 일이 소요되거나 번거롭다는 이유로 인하여 적용에는 어려움이 있으며, 레미콘 제조사로부터 건설현장에 제공되는 배합관련 자료도 품질관리를 위한 자료로 활용되지 못하고 있는 실정이다. 따라서 본 연구에서는 현장콘크리트의 배합표와 현장 실험실에서의 품질 시험결과를 바탕으로 콘크리트 구성재료와 압축강도와의 관계를 분석하고, 압축강도를 예측할 수 있는 강도추정식을 도출하여 현장콘크리트 강도관리 측면에서의 활용성을 검토하고자 한다. |
요약2 |
There are only a few tests to ensure concrete quality before placing in domestic construction site; One is the slump test for workability, the others are the air content test and the chloride content test for durability. The concrete compressive strength which is the one of important factors to influence on concrete quality was tested after 28 days when placed. Methods for early estimation of concrete strength have been introduced for concrete quality control, but such methods are expensive, and required experienced skill and time. Therefore, these have difficulties in situ application for concrete quality control. The subject of this study is the result of 1442 compressive strength tests on 59 different kinds of mix design with specified compressive strength of 180~270kgf/㎠, water-cement ratio of 0.39~0.62, Gmax 25㎜, and slump of 12~15㎝. This study aimed at reviewing application of prediction equation of compressive strength as a means of strength control of ready-mixed concrete, making an regression equation which enables to estimate compressive strength at 28 days by multiple linear regression analysis on the basis of mix proportion of ready-mixed concrete and compressive strength test results of construction site. |
소장처 |
대한건축학회 |