논문명 |
카페 인테리어 디자인 선호도 평가에 대한 감성공학적 분석 / An Analysis of Preference Evaluation for Cafe Interior Design based on Human Sensibility Ergonomics |
저자명 |
서형수(Seo Hyung-Soo) ; 김효남(Kim Hyo-Nam) |
발행사 |
대한건축학회 |
수록사항 |
대한건축학회논문집 계획계, v.20 n.12 (2004-12) |
페이지 |
시작페이지(107) 총페이지(8) |
ISSN |
12269093 |
주제분류 |
계획및설계 |
주제어 |
인테리어 디자인 ; 카페 디자인 ; 감성공학 ; SD법//Interior Design ; Cafe ; Human Sensibility ; Ergonomics ; Semantic Differential Method |
요약1 |
최근 많은 분야에서 주목받고 있는 감성공학은 인간의 감성적인 요인을 정량적으로 분석하여 디자인에 반영하고자 하는 시도이다. 본 연구는 감성공학적 방법론을 카페 인테리어의 각 요소의 디자인에 적용하고자 한다.??요인 분석 결과 사람들은 카페 인테리어에 대해??'부드러움,' '인공성,' 그리고 '재미'라는 세가지 큰 요소의 영향을 받음을 알았으며 그에 따라 기본적인 카페 인테리어 요소에 대한 가이드라인을 제시하였다. 이런 가이드 라인은 카페 인테리어 디자인의 시행착오를 줄여줄 것으로 기대된다. |
요약2 |
Human Sensibility Ergonomics which is recently signified in various fields is an attempt to quantitatively analyze factors of human sensibility and apply it to design operation. This study attempted to infuse human sensibility ergonomics into architectural interior design and offered methodological approach for analyzing cafe interior design which requires various sensory elements. The result of this study showed that preferred cafe design factors are “softness", “artificiality” and “enjoyment," and it also suggested a design guideline by sorting common features of each factor. Constructing a successful interior design can be achieved without great difficulty by applying this design guideline. |
소장처 |
대한건축학회 |