논문명 |
대학 학생식당의 이용실태 및 환경분석에 관한 연구 / K대학 학생식당의 거주후 평가를 중심으로 / A Study on User`s Behaviors and Environmental Analysis of University Dining Facilities - Focused on K University Dining Facilities by the Post Occupancy Evaluation |
저자명 |
김성기 |
발행사 |
한국실내디자인학회 |
수록사항 |
한국실내디자인학회 논문집, NO.38 (2003-06) |
페이지 |
시작페이지(164) 총페이지(9) |
ISSN |
12297992 |
주제분류 |
계획및설계 |
주제어 |
거주 후 평가 ; 대학 학생식당 ; 이용실태 ; 환경 분석 |
요약1 |
본 연구에서는 이용자들의 행태와 학생식당의 환경을 분석하여 대학교 학생식당의 환경을 바람직한 방향으로 유도하여 대학 구성원들이 쾌적한 환경에서 식사하고 휴식하며 조화로운 상호교류를 갖도록 하고자 학생식당의 이용실태와 공간적, 환경적 특성에 대한 만족도와 태도를 조사함으로서 대학식당을 평가하고 식당 계획 시 이용자들의 욕구를 충족시키고 효율적인 운영을 위한 개선방안과 전략적 정보를 제시하고자 한다. 나아가 이러한 연구를 통해 대학식당운영에 필요한 기초 자료를 제공하여 대학의 질적 발전에 기여하고자 한다. |
요약2 |
The purpose of this study is to analyze user`s behaviors and environmental image to show how to plan dining facilities by checking what factors make user`s satisfaction and how inferior factors effect dining people. The spaces in this study are dining facilities in a University. Dining places are campus welfare facilities, students don`t have other choice. Dining facilities are determined according to user`s desire to convenience and time saving. And this facilities will be compliment to resting places in campus. As we know, functional planing facilities are central element in University Master Plan and must consider interior decoration, surrounding places and some other instruments. Scale of dining facilities must accommodate with many students, therefore dining facilities can served as spare place and resting space. |
소장처 |
한국실내디자인학회 |