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논문명 레스토랑에 나타난 실내공간과 음식관련요소의 한국성 표현특성에 관한 연구 / 한정식 레스토랑을 중심으로 / A Study on Expression Characteristics of Koreanity of Indoor Spaces and Food related Elements in Restaurants
저자명 오혜경 ; 이지현
발행사 한국실내디자인학회
수록사항 한국실내디자인학회 논문집, v.16 n.2(통권 61호) (2007-04)
페이지 시작페이지(192) 총페이지(9)
ISSN 12297992
주제분류 계획및설계
주제어 한국성 ; 표현특성 ; 무형적 요소 ; 유형적 요소 ; 한정식 레스토랑//Koreanity ; Expression Characteristics ; Intangible characteristics ; Tangible characteristics ; Korean restaurants
요약1 본 연구는 우리 민족의 고유한 특성이 있는 한정식 레스토랑에서 실내공간과 음식 관련요소에 나타난 한국성 표현특성을 파악해 봄으로써 공간뿐만 아니라 음식, 식기, Table setting, Food Styling에 이르는 음식디자인 요소까지 연결되도록 하는 Total Design Planning의 기초 자료를 확보하는데 그 목적이 있다. 이는 향후 한국성이 담긴 레스토랑 공간을 디자인하는 데 활용될 수 있을 것이다.
요약2 The purpose of this study is to examine expression characteristics of Koreanity of indoor spaces and food-related elements in Korean restaurants that preserve Korean cultural identity and to acquire basic datas for total design planning that integrates not only spaces but also food-related design elements including food, tableware, table setting and food styling. For these purposes, we selected 18 Korean restaurants showing Koreanity based on related magazines issued during the period from 2000 to 2005 and Internet sites related food. The survey method is to investigate the selected restaurants visited in person, and the intangible and tangible characteristics of their indoor spaces and food-related elements were recorded in detail, photographed and analyzed. The results of study is as follows: First, among intangible elements, the most frequent one in space was formative aesthetic characteristic(60%), and that in food is socio-cultural characteristic(60%). Second, as to Koreanity expression methods through tangible elements, the most frequent method for space was the use of contemporary elements as mains and traditional elements as supplements (11cases) and that in food is compromise between traditional food and contemporary recomposition (16cases). In order to develop competitive Korean restaurants in the global age, we need to create stories based on various intangible elements found in our indigenous culture beyond fixed traditional designs from the past and to produce total designs of food space design and table settings through consistent concepts.
소장처 한국실내디자인학회
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