논문명 |
아주대학교 기숙사식당 실내소음 저감 방안 / Ajou University Dormitory Restaurants Interior Noise Reduction Methods / 제1분과 : 건설관리 |
저자명 |
박현호 ; 김영창 |
발행사 |
한국건설관리학회 |
수록사항 |
전국 대학생 학술발표대회 논문집 (2013-11) |
페이지 |
시작페이지(136) 총페이지(5) |
주제분류 |
시공(적산) |
주제어 |
실내 소음 ; 소음 저감 ; 소음 수준 ; 파티션 ; interior noise ; noise reduction ; noise level ; partition |
요약1 |
연구의 목적은 기숙사 식당의 소음을 줄이는 것입니다. 기숙사 식당의 소음분포를 살펴보면 소음 진동 규제 기준의 소음보다 훨씬 높습니다. 이러한 기숙사 식당 내의 소음을 줄이고자 기숙사 식당 소음의 원인에 대하여 연구 및 분석하고 파티션, 흡음재, 소음감소기, 의자다리 커버 등의 설치를 저감 방안으로 제안하고. 이러한 방안들은 공간 및 소요비용, 감소성능에 따라 적절하게 선택하여 설치할 수 있을 것입니다. |
요약2 |
The purpose of the study is to install a partition inside of the restaurant is to reduce the noise. currently indoor noise of restaurant between 12:00 to 13:00 on the distribution of 66∼86dB(average 76dB) and between 09:00 to 12:00, 13:00 to 19:00 on the distribution of 59∼81dB(average 71dB). This life noise and vibration levels well above the regulatory standards based on the average noise reduction of about 10dB is required. In order to reduce the noise in the restaurant inside the partition prevents the transmission of sound by installing a noise can be reduced. Even the installation of partitions around 3∼5dB reduction effect, and the noise reduction effect of the partition is small if it is determined, in the absorbing material attached to both sides of the partition, or by installing the desired amount of noise reduction noise reduction groups can make the difference. If you attach the sound absorbing material on both sides of the partition, 7∼10dB of noise reduction effect. If you install additional noise reduction groups of 4∼7dB noise reduction can make the difference. Of the above alternatives, spatial, cost, and noise reduction performance by considering various alternatives will be selected. |
소장처 |
한국건설관리학회 |