뒤로 원문보기 | 미리보기 [ 원문보기시 소비되는 포인트 : 100 포인트 ]
논문명 1인 식음공간 구성 만족도 연구 / 서울 관악구 내 한식 1인 식음공간 중심으로 / A Study on the Satisfaction with the Configuration of Eating and Drinking Spaces for Solo Diners - Focusing on Korean Restaurants for Solo Diners within Gwanak-gu, Seoul -
저자명 이은경(Lee, Eun-Kyung) ; 한혜련(Han, Hae-Ryon)
발행사 한국실내디자인학회
수록사항 한국실내디자인학회 논문집, Vol.26 No.5(통권 124호) (2017-10)
페이지 시작페이지(125) 총페이지(10)
ISSN 12297992
주제분류 계획및설계
주제어 1인가구 ; 식음공간 ; 공간구성 ; 물리적 환경 ; 만족도//Single-Person Household ; Eating and Drinking Space ; Space configuration ; Physical Environment ; Satisfaction
요약2 This study is aimed at analyzing desired spaces and demands for their improvements, and subsequently proposing the design plan for eating and drinking places for solo diners by surveying the user satisfaction based on the analysis of the space configuration, and the physical environment of eating and drinking spaces for solo diners. Theoretical discussions about eating and drinking spaces for solo diners and their physical environment were reviewed from the previous studies, and an on-site survey was conducted with a checklist, for which the items regarding configuring elements of physical environments for the satisfaction with eating and drinking spaces for solo diners have been derived. Measurable checklist items according to the configuration of eating and drinking spaces were derived for this survey, which had then been conducted with diners in the eating and drinking spaces for 2 weeks. The analysis results are as follows. First, cleanliness is required as a necessity for the user satisfaction in eating and drinking spaces for solo diners. Second, a 'ㅡ' shaped bar and the spaces to utilize and combine additional facilities are required in the central service space. Third, the self service should be performed in the additional service space. Fourth, the menu composition and the location selection considering main age groups of diners are needed. Fifth, interior design elements need to be improved to allow diners to feel visual interest along with enjoying food and beverage. It is considered that the strategies of spatial design need to be analyzed and proposed from the perspective of design among the physical environments of eating and drinking spaces for solo diners in future studies.
소장처 한국실내디자인학회
스크랩하기
추천문헌 이 논문을 열람하신 아우릭 회원님들이 많이 열람하신 논문을 추천해 드립니다.
인터랙티브 디자인을 적용한 식음공간 연출방법에 관한 연구
김해영(Kim, Hae-Young) - 한국실내디자인학회 학술발표대회 논문집 : 제18권 2호 (201610)
하시모토 유키오의 식음공간에 나타난 디자인 표현특성
고명애(Ko, Myung-Ae) ; 김문덕(Kim, Moon-Duck) - 한국실내디자인학회 논문집 : Vol.26 No.2(통권 121호) (201704)
[시론] 4차 산업혁명 시대, 건축의 대응
이명식(Lee, Myung-Sik) - 건축(대한건축학회지) : Vol.61 No.05 (201705)
초고층 주상복합아파트 커뮤니티시설의 공간실태 및 평가에 관한 연구
노이경 ; 황연숙 - 한국주거학회논문집 : v.18 n.2 (200704)
개인의 성격이 반영된 개인공간에 관한 연구
김우현(Woohyun Kim) ; 이정교(Junggyo Lee) - 한국공간디자인학회 논문집 : Vol.12 No.03 (201706)
플래그쉽 스토어 공간구성과 감성 브랜딩 표현 특성의 상관성에 관한 연구
한은선(Han, Eun-Seon) ; 윤은경(Yun, Yean-Kyung) - 한국실내디자인학회 학술발표대회 논문집 : 제19권 1호 (201705)
조선 말기 경기지역 상류주택에 나타난 남녀 공간구성의 특성에 관한 연구
박형진 - 한국실내디자인학회 논문집 : v.22 n.5(통권 100호) (201310)
1인가구를 위한 소형집합주거 공간계획에 나타난 주요특성 및 선호
김미경 ; 장은혜 ; 송애희 ; 유진 ; 최지은 - 한국주거학회 학술발표대회 논문집 : 2010 v.2(추계) (201011)
국내 패시브건축물 설계 및 시공사례
이명주 - 한국그린빌딩협의회 추계학술강연회 논문집 : (200911)
커뮤니티공간 활성화를 위한 임대아파트의 외부 커뮤니티시설 계획 특성에 관한 연구
황연숙 ; 이송현 ; 어성신 - 한국생태환경건축학회 논문집 : v.9 n.5(통권 39호) (200910)