논문명 |
신선식품 유통 온라인 전용 물류센터의 입지 및 공간 특성 분석 / An Analysis of Location and Spatial Characteristics of Online Logistics Center for Fresh Food Distribution |
저자명 |
김창용(Kim, Changyong) ; 조항만(Zo, Hangman) |
발행사 |
대한건축학회 |
수록사항 |
대한건축학회논문집, Vol.38 No.1 (2022-01) |
페이지 |
시작페이지(75) 총페이지(12) |
ISSN |
2733-6247 |
주제분류 |
이론 / 계획및설계 |
주제어 |
물류센터; 이커머스; 신선식품; 온라인; 이마트; 입지; 보조적재공간 // Logistics Center; E-commerce; Fresh Food; Online; E-mart; Location; Sub-Inventory Area |
요약1 |
본 연구는 현재 빠르게 증가하고 있는 온라인 전용 물류센터에서의 신선식품 취급이 물류센터 입지와 건축 공간에 미치는 영향을 분석한다. 물류센터 관련 입지 요인 분석 및 입지 이론과 관련된 선행연구를 이용하여 물류센터의 입지와 배송 권역 특성을 관찰한다. 또한, 물류센터의 공간 요소를 적재공간, 보조적재공간, 이동공간, 그리고 접안공간으로 분류하여 물류센터 내 공간 요소의 배치 관계와 공간별 구축 특성을 분석한다. 연구결과 신선식품을 주로 취급하는 물류센터는 입지 선정에 있어 소비 요인을 중요하게 여기며 도심에 가까이 입지하는 경향을 보이는 것으로 나타났다. 공간 특성에서는 신선식품을 주로 취급하는 도심형 물류센터가 개별 적재공간과 통합된 접안공간을 가지고 있으며, 배송을 위한 보조적재공간을 생략하는 특징을 보임을 확인하였다. |
요약2 |
This research analyzes the impact of fresh food handling via rapidly expanding online logistic centers based on location and spatial characteristics. Previous studies pertaining to location factor analysis and location theories were used to examine the location and shipping area characteristics of logistics centers in Korea. Moreover, this research classifies space of logistics centers into an inventory area, sub-inventory area, moving area, and a loading area to analyze the spatial arrangements and construction characteristics. The results of this research revealed that fresh food handling logistics centers tend to consider consumption factors important, therefore locating their logistics centers close to a city centre. Regarding spatial characteristics, especially, fresh food handling city logistic centers were found to have individual inventory area and integrated loading area, but no sub-inventory area for shipping. |
소장처 |
대한건축학회 |