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논문명 커피찌꺼기를 혼합한 시멘트 모르타르의 수화반응 및 강도 특성 / Hydration Reaction and Strength Characteristics of Cement Mortar Mixed with Spent Coffee Ground
저자명 최윤석(Yoon-Suk Choi) ; 임귀환(Gwi-Hwan Lim) ; 서정일(Jung-Il Suh) ; 김성배(Sung-Bae Kim) ; 박병선(Byoungsun Park)
발행사 한국건설순환자원학회
수록사항 한국건설순환자원학회 논문집, Vol.10 No.1 (2022-03)
페이지 시작페이지(15) 총페이지(8)
ISSN 2288-3320
주제분류 재료
주제어 커피찌꺼기; 커피찌꺼기 애시; 재활용; 시멘트 수화반응; 압축강도 // Coffee ground; Spent coffee ground ash; Recycling; Cement hydration; Compressive strength
요약1 이 연구에서는 매년 대량으로 발생하는 커피찌꺼기를 건설소재로 재활용하기 위해 커피찌꺼기와 커피찌꺼기 애시를 혼입한시멘트 모르타르의 수화반응성을 검토하고 강도 특성을 조사하였다. 연구 결과, 커피찌꺼기의 소성온도가 높아질수록 유기물의 연소로 인한 질량 손실은 커졌으나 밀도는 증가하는 것으로 나타났다. 또한 커피찌꺼기를 혼입했을 때는 시멘트 수화반응성이 저조하여 압축강도가 현저히 낮아졌다. 반면, 800 °C에서 소성시킨 커피찌꺼기 애시는 수화반응이 원활하였으며, 압축강도는 OPC 모르타르와 동등한 수준으로 나타났다.
요약2 In this study, the hydration reaction and strength characteristic of cement mortar with spent coffee ground(SCG) was investigated. As a result of the study, it was found that as the firing temperature of the SCG increased, the mass loss due to the combustion of organic matter increased, but the density increased. In addition, when the SCG were mixed, SCG interfered with the hydration reaction and the compressive strength was significantly lowered. On the other hand, the coffee grounds ash(SCG_Ash) calcined at 800 °C showed a hydration reaction and a compressive strength equivalent to or higher than that of OPC mortar.
소장처 한국건설순환자원학회
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